BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp kaže da se 1500 vojnika raspoređuje na Bliski istok „uglavnom u odbrambene“ svrhe

RT: Tramp kaže da se 1500 vojnika raspoređuje na Bliski istok „uglavnom u odbrambene“ svrhe
24.05.2019. god.


Izvor:
 Vostok / RT

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je raspoređivanje 1.500 vojnika na Bliski istok, koji očigledno trebaju sprečiti ono što Vašington naziva stalnom pretnjom američkim interesima od Irana.

"To će biti oko 1.500 ljudi", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući dok je odlazio na put u Japan. "Želimo da imamo zaštitu."

Raspoređivanje će se dogoditi u narednim sedmicama, navodi se u kopiji saopštenja dobijenog od "Asošiejted presa". "Primarne odgovornosti i aktivnosti" snaga bi bile "odbrambene prirode".

Američki predsednik odbacio je navode da će raspoređivanje dodatno podići tenzije između Vašingtona i Teherana.

“Mislim da Iran ne želi sukob. I sigurno ne mislim da Iran želi da ima sukob s nama”, rekao je Tramp novinarima.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šanahan priznao je mogućnost raspoređivanja u četvrtak, ali je negirao izveštaje u štampi da Pentagon planira da pošalje između 5.000 i 10.000 vojnika u taj region.

Od početka maja, Vašington je izazvao uzbunu zbog neposredne pretnje od strane Irana po američke interese i saveznike u regionu, ali tek treba da pruži detalje o tome koja bi to pretnja mogla biti.

Teheran je porekao sve optužbe. Iranski predsednik Hasan Rohani obećao je u četvrtak da nikada neće "odustati od naših ciljeva za nezavisnost naše zemlje" čak i ako "neprijatelji bombarduju našu zemlju".

 



  • Izvor
  • foto: © Reuters / Leah Millis / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Struktura će biti uništena do kraja godine, nagovestio je izaslanik Kijeva u Ujedinjenim nacijama


Mađarska je obećala da će se suprotstaviti petogodišnjoj strategiji finansiranja Ukrajine koju je upravo predložio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg


Ukrajinske formacije pojačavaju intenzitet raketnih napada na Krim. Za nedelju i po izvršeni su napadi na Džankoj i rt Tarhankut, a večeras - na Simferopolj i ponovo na Džankoj....

Zapadni svet je napustio klasični liberalizam u korist nove verzije definisane vladavinom manjina i „budnosti”, objasnio je ruski filozof



Ostale novosti iz rubrike »